Onlangs heb ik op Netflix de documentaire “The last shaman” gekeken. Een indrukwekkende documentaire over een jongeman, die zichzelf nog één kans geeft, een allerlaatste redmiddel probeert, alvorens hij zichzelf licence to kill himself geeft.

De documentaire verteld het verhaal van James Freeman. James is al sinds jaren ernstig depressief. Niet gewoon een beetje somber maar écht een dysthyme stoornis. Sinds zijn 20ste voelt hij zich diep ellendig. Hij voelt zich dood van binnen. Hij probeert alles om weer te kunnen voelen maar het is emotioneel niet mogelijk.  James gebruikt medicatie, volgt  therapieën, mediteert en krijgt zelfs elektroshock-therapie maar niets heeft het gewenste effect.  Hij leest over depressie om erachter te komen wat de oorzaak is, waarom híj dit heeft. Hij doet alles wat bij machte is om er af te komen. Hij is ten einde raad en dan stelt hij zichzelf een ultimatum. Als er na 10 Maanden niets is veranderd geeft hij zichzelf licence to kill himself. 

“je haat jezelf, en je haat dat je jezelf haat”

In national geographic heeft James gelezen over ayahuasca. Deze hallucinerende drug schijnt mensen met depressie te kunnen helpen. Vervolgens zie je James afreizen naar het amazone gebied, op zoek naar een sjamaan die hem kan helpen. Het wordt een reis, die zijn leven voor altijd zal veranderen.

The last shaman kan je nu kijken op Netflix