Mediteren is een goede manier om te ontspannen. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk. Kan iedereen het leren? En wat heb je er voor nodig?

Mediteren leer je door te doen. Dat klinkt heel simpel. Maar is dat het ook?
Wat je in ieder geval nodig hebt is een plekje waar je ongestoord kan zitten of liggen. Een yogamat of meditatiekussen en een lekker warm dekentje zijn erg fijn. Je zit of ligt namelijk een tijdje stil, waardoor je erg kan afkoelen. Een dekentje over je schouders of over je benen is erg comfortabel.

Als je in een (slaap)kamer gaat zitten of liggen kan je bijvoorbeeld een deurhanger of een zakdoek aan de deurklink hangen. Zo weet iedereen dat je niet gestoord wil worden.

Het is belangrijk dat de ruimte waar je gaat mediteren prettig aanvoelt. Het moet er niet te warm of te koud zijn. Je kan de gordijnen een stukje sluiten om het wat sfeervoller te maken. Een klein schemerlampje en eventueel een wierrookstokje of oil-diffuser zorgt er voor dat je helemaal in de juiste stemming komt.

Als je bovenstaande allemaal hebt afgevinkt kan het echte mediteren beginnen.

Ga lekker zitten of liggen. Om helemaal te ontspannen kan je beginnen met een bodyscan. Dit is een oefening waarbij je in gedachten je hele lichaam bij langs gaat. Je benoemd alle lichaamsdelen, spant ze aan, en laat dan weer helemaal los. Je wordt je bij deze oefening bewust van je lichaam en van wat je voelt.
Vervolgens keer je in jezelf, je sluit je af van alles om je heen. Probeer je gedachten er bij te houden. Als je merkt dat je afdwaalt, benoem je dat, en keer je terug naar jezelf. Wees niet streng voor jezelf, maar accepteer dat het zo is.

Als je voor het eerst gaat mediteren, kan het prettig zijn om een geleide meditatie te luisteren via je hoofdtelefoon. Wat ook helpend kan zijn, is luisteren naar een visualisatie, of wellicht vind je het geluid van regen op het raam, of de golven in de branding van de zee ontspannend om te horen.

Hieronder staan een aantal links naar mooie meditaties, visualisaties en geluidsfragmenten. Ik wens je veel plezier toe

Meditaties

Visualisaties

Geluidsfragmenten